BEYŞEHİR-Konya’nın merkez ve taşra ilçelerinin ziraat odası başkanları Beyşehir İlçesi’nde düzenlenen il koordinasyon kurulu toplantısında bir araya geldi.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı hizmet binası toplantı salonunda gerçekleştirilen buluşmaya Konya İl Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri ve Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli ile merkez ve taşra ilçelerinin ziraat odası başkanları katıldı.Toplantıda, ziraat odası başkanları üreticilerin yanı sıra, odaların yaşadığı çeşitli sorunları masaya yatırdı.
Konya İl Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Selçuklu İlçe Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, toplantıda yaptığı konuşmada, ziraat odası başkanlarına birlik beraberlik çağrısında bulundu. Şu anda Konya’da ziraat odalarına kayıtlı 280 bin üye ile en fazla üyesi bulunan sivil toplum örgütünün kendileri olduğunu belirten Çöklü, “Aslında biz gücümüzün farkında değiliz. Biz en güçlü odayız. Bunu nasıl kullanırız. Birlik beraberlik yaparsak kullanırız. Bunu yapmamız lazım.Merkez odaları olarak bu ikinci toplantımız. Bu toplantıları daha da geliştirerek devam ettireceğiz. Ne yapacağız önümüzdeki toplantılarda, üniversiteden, tarım il müdürlüğünden bizimle ilgili kurum ve kuruluşlardan toplantılarımıza yetkilileri davet edeceğiz. Sorunlarımızı onlara ileteceğiz. Onlar noktasında çözüm arayacağız. Bunu geçen toplantıda yaptık. Toplantımıza Konya milletvekillerimizi çağırdık. Orada dedik ki, ‘tarım teşkilatı olarak hükümete tam destek verdik, bundan sonra da sizin yanınızdayız, ama bizim sorunlarımıza da siz çare bulacaksınız’ dedik. Şimdi bu sorunların çaresiz siyaset mekanizması Yani ben de sizin içinizden birisiyim, sizin gibi ben de bir oda başkanıyım. Ben çözüm noktası değilim, çözüm noktası siyaset, hükümet.”diye konuştu.
BUĞDAY FİYATLARI KEPEĞİN ALTINDA KALDI
Toplantıda bir konuşma yapan İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri, Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş ise, çiftçilerin toplantıda kendilerine aktardığı gibi buğdayın kepek fiyatlarının altında satıldığını belirtti. Ürünün taban fiyatının altına düşmemesi gerektiğini ifade eden Akbaş, “Bugüne kadar bu konuda geç kalmış durumdayız. Bütün oda başkanları birer dosya ya da rapor hazırlayıp, ilgili bir komisyon kurup, burada değerlendirildikten sonra ilgili makam ve yerlere bu hususun bildirilmesi lazımdı. Burada geç kaldık”dedi.
Konya Ovası’nda su kuyularının kapatılması konusunun da çiftçinin önemli bir sorunu haline geldiğini dile getiren Akbaş, bu duruma acil önlem alınması gerektiğini söyledi. Bu konuda tüm oda başkanlarının bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden Akbaş, “Bu konu da raporlar hazırlanıp ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilmeli. Bu çok önemli bir konu.”dedi.,
Akbaş, konuşmasında artan gübre fiyatlarına da dikkat çekti. Gübre fiyatlarının ekim aylarında yüzde 550 arttığı görüşlerine yer veren Akbaş, buna mukabil buğday fiyatlarındaki artışın ise yüzde 10 seviyelerinde kaldığına işaret etti. Bu sorunun genel başkanlık düzeyinde ilgili bakanlıklara bildirilip çareler bulunması gerektiğini vurgulayan Akbaş, çiftçinin girdilerinin yüzde 155 artarken, ürünün yüzde 10 artmasını anlamakta güçlük çektiklerini söyledi.
Akbaş, konuşmasında, borsa kesintilerinden ziraat odalarına yüzde 20-30 oranında pay verilmesinin gerektiğini de belirterek, “Bu kadar değirmen hakkı bu borsalara çok. Yükü çeken bizleriz, çiftçiler ve odalar. Ama borsalarımız güllük gülüstanlık ve sefa içerisindeler. Son olarak, kuyular, elektrik ve buğday ile mazot fiyatları konusunda her arkadaşımızın görüşünün yer aldığı bir dosyayı da kurumda değerlendirip genel merkezimize bir an önce gönderip, çareler aranması gerektiğini düşünüyorum.”